Woensdag 26 maart, 2025

Parodontologie Amsterdam

Een parodontoloog houdt zich bezig met de behandeling van aandoeningen rondom de tand, zoals een tandvleesontsteking en parodontitis. Ervaart u klachten? Bij Tandartspraktijk de ZuidAs in Amsterdam controleren we het gebit en kijken we wat u nodig heeft. Indien nodig verwijzen we u door naar de parodontoloog.

  1. Gecertificeerde tandartsen
  2. 6 dagen per week geopend
  3. Preventieve en curatieve mondzorg
  4. Gebruik van de nieuwste technieken

stipjes_horizontaal

Wat is parodontitis?

De letterlijke betekenis van parodontaal is ‘rond de tand’. Parodontitis is chronisch: deze ziekte tast het tandvlees en het bot rondom de tand aan. In de meeste gevallen tast parodontitis meerdere tanden en kiezen tegelijk aan. Lees hier meer over parodontitis en wat de vervolgstappen zijn om deze vervelende aandoening te bestrijden.

Verwijzing voor parodontologische behandeling

Komt u in aanmerking voor een parodontologische behandeling en heeft u een verwijzing? Tandartspraktijk de ZuidAs verwijst u in dat geval door naar Verwijspraktijk Amsterdam Zuid.

Wat is een tandarts-parodontoloog?

Een parodontoloog is een gespecialiseerde tandarts die ernstige parodontale aandoeningen behandelt. Een parodontoloog heeft zich aansluitend op zijn tandartsopleiding 3 jaar lang gespecialiseerd en is geschoold in de nieuwste methoden en technieken om aandoeningen op dit gebied te diagnosticeren en te behandelen. Als uw eigen tandarts een ernstige vorm van parodontitis bij u constateert, kunt u een verwijzing krijgen voor de tandarts-parodontoloog.

Heb ik altijd een verwijzing nodig?
Nee, u kunt bij twijfel altijd terecht bij een tandarts-parodontoloog voor een second opinion. U krijgt te horen wat de stand van zaken van uw gebit en tandvlees is en u ontvangt uitgebreid advies over tandheelkundige behandelingen met of zonder implantaten.

Waarom zou ik een tandarts-parodontoloog nodig hebben?
Een derde van alle mensen ouder dan 30 jaar heeft een zekere vorm van parodontitis. Deze aandoening ontstaat zonder pijn en dus ongemerkt. De meeste mensen weten niet eens dat ze er last van hebben. Het is belangrijk om de staat van het tandvlees daarom regelmatig te laten controleren. Dat kunt u vragen aan de tandarts of mondhygiënist. Het gebit heeft een gezonde basis nodig en dat is gezond tandvlees. Bovendien tonen recente onderzoeken aan dat een parodontale infectie verband houdt met ernstige gezondheidsproblematiek zoals suikerziekte, vroeggeboorte en hart- en vaatziektes.

Wanneer ontstaat parodontitis?

Gingivitis en parodontitis
Parodontitis ontstaat wanneer bacteriën in tandplaque zorgen voor een ontsteking in het tandvlees. Tandplaque is het stroeve laagje dat u op uw tanden kunt voelen wanneer u niet heeft gepoetst. U heeft niet meteen parodontitis, het begint bij gingivitis. Bij deze beginvorm heeft u rood en gezwollen tandvlees dat makkelijk gaat bloeden. Gingivitis ontstaat meestal wanneer u uw tanden en kiezen niet goed genoeg poetst. Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees is dit de makkelijkste manier om te ontdekken dat er iets mis is. Bij gingivitis kunt u blijvende schade nog voorkomen door uw mondhygiëne te verbeteren en een professionele gebitsreiniging te ondergaan.

Een chronische tandvleesontsteking
Als u gingivitis niet laat behandelen of u merkt niet dat u het al heeft, kan er een parodontale aandoening ontstaan. Tandplaque vermeerdert en breidt zich uit onder het tandvlees. De toxische producten van de bacteriën zorgen voor irritatie van het tandvlees met als gevolg een chronische ontsteking. Deze ontsteking vernietigt niet alleen de bacteriën, maar ook de vezels waarmee de tanden aan het tandvlees en het bot vastzitten. In een verder gevorderd stadium vernietigt de ontsteking nog meer aanhechtingen en ‘smelt’ zelfs het omringende bot. Wat het lastig maakt, is dat de symptomen moeilijk zijn te herkennen. Als de tanden los gaan staan, is het vaak al te laat.

Oorzaken van parodontitis
Plaque is de absolute boosdoener. Zonder plaque kan zich geen parodontitis voordoen. U reduceert de kans op parodontitis aanzienlijk met een regelmatig bezoek aan de tandarts én een goede mondverzorging. Toch betekent een uitstekende mondhygiëne niet altijd dat u zich geen zorgen hoeft te maken om parodontitis. Er is namelijk een aantal risico’s die zorgen voor een versnelde en ernstigere vorm van deze aandoening:

  • Roken
  • Erfelijke factoren
  • Algemene gezondheidscondities
  • Bepaalde geneesmiddelen
  • Stress
  • Hormonale veranderingen
  • Ongezonde voeding

stipjes_horizontaal

Wanneer moet ik naar een tandarts-parodontoloog?

Normaal gesproken verwijst uw tandarts of mondhygiënist u door naar een parodontoloog voor een specialistische behandeling. De parodontoloog behandelt ernstige parodontale problemen en plaatst indien nodig één of meer implantaten. U kunt een verwijzing krijgen wanneer:

  • U last heeft van bloedend tandvlees, ondanks dat u denkt goed te poetsen.
  • U last heeft van rood, ernstig gezwollen tandvlees dat bovendien erg gevoelig is.
  • Het tandvlees terugtrekt.
  • U een slechte adem heeft.
  • Er pus uit de pockets komt.
  • Uw tanden of kiezen los gaan staan.
  • U het idee heeft dat uw tanden anders gaan staan.
  • U zwanger bent of probeert te worden en uw tandvlees niet in optimale conditie verkeert. De helft van de vrouwen die zwanger zijn krijgen last van zwangerschapsgingivitis. Als u voordat u zwanger wordt een goede mondhygiëne hebt zonder gingivitisproblemen, loopt u weinig risico op zwangerschapsgingivitis. Zwangere vrouwen mét parodontitis hebben zeven keer meer kans dat hun baby te vroeg wordt geboren met een veel te laag geboortegewicht.
  • Parodontitis veel voorkomt binnen uw familie. De agressieve variant van parodontitis is erfelijk en doet zich al vaak vóór uw dertigste voor. Zonder adequate behandeling verergeren de problemen zeer snel.
  • Als u een hartinfarct heeft gehad, suikerziekte of osteoporose hebt. Deze aandoeningen houden volgens recent onderzoek verband met parodontitis. De bacteriën die bekend zijn bij parodontitis kunnen terechtkomen in de bloedbaan en vormen zo een gevaar voor de rest van het lichaam. Als u gezond tandvlees hebt zal de rest van uw lichaam dus ook gezonder zijn.
  • U ontevreden bent over de staat van uw tandvlees rondom de voortanden.
  • U een blijvende vervanging van ontbrekende tanden en kiezen wilt met of zonder behulp van implantaten.
  • U gevoelige tandhalzen die vrij liggen weer bedekt wilt hebben met tandvlees. Zo reduceert u de gevoeligheid en verbetert u het aanzicht van uw gebit.

stipjes_horizontaal

Kan parodontitis ook voorkomen worden?

In eerste instantie voorkomt u parodontitis met een goede mondhygiëne:

  • Dagelijks poetsen
  • Gebruik van tandzijde en eventueel ragertjes (borsteltjes voor tussen de kiezen)
  • Regelmatig bezoek aan de tandarts

Als u tandplaque niet voldoende verwijdert, verkalkt het in aanraking met mineralen uit het speeksel, met tandsteen als resultaat. Wanneer u dagelijks poetst, zorgt u ervoor dat tandsteen weinig kans heeft, maar toch is het niet geheel te voorkomen. Tandsteen is dusdanig hard dat we het alleen tijdens een gebitsreiniging kunnen verwijderen met behulp van instrumenten. Vaak zal de tandarts tijdens de halfjaarlijkse controle tandsteen verwijderen op plekken die u heeft gemist tijdens het poetsen of ragen.

stipjes_horizontaal

Contact over parodontologie in Amsterdam

Wilt u graag weten of u in aanmerking komt voor een afspraak met een tandarts voor parodontologie in Amsterdam of wilt u graag direct een verwijzing ontvangen? Neem contact op met onze specialisten.

    Openingstijden:
  • Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur
  • Donderdag van 8.30 tot 21.00 uur (’s avonds geopend)
  • Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

Route

Accepteer marketing-cookies om Google Maps te kunnen bekijken.

stipjes_horizontaal