Zondag 13 juni, 2021

Kindertandheelkunde /De kindertandarts

Kinderen moeten ook naar de tandarts, juist kinderen. De doorbrekende tanden en kiezen zijn nog niet volledig gemineraliseerd. Nog niet uitgehard. Daardoor veel vatbaarder en gevoeliger voor externe factoren zoals bacteriën en zuren. Het is heel belangrijk om het melkgebit zolang mogelijk in tact te houden. Het behoudt de ruimte voor het blijvende gebit. Verlies leidt altijd tot ruimte gebrek en maakt orthodontisch ingrijpen, middels een beugel, noodzakelijk. Ook kunnen tijdig defecten in de aanleg van het glazuur worden ontdekt en het wel of niet aanwezig zijn van alle elementen.

Belangrijk is dat wij tijdig advies kunnen geven over voeding en het schoonhouden kunnen bijsturen. Helaas zien wij nog het zogenaamde “nursing bottle caries “ (zuigflescariës) voorbij komen. Kinderen die naar bed worden gestuurd met een flesje met zoete inhoud, om ze makkelijker te laten slapen. Dit met een verwoestend resultaat. Een flesje melk heeft hetzelfde effect.

Nursing bottle caries

Ouders denken ook vaak te snel dat de kinderen zelf wel kunnen poetsen. Wij helpen de kinderen zich bewust te worden van hun gebit en geven de ouders ondersteuning indien nodig.

Neem contact op voor meer informatie over kindertandheelkunde bij tandartspraktijk de ZuidAs.

stipjes_horizontaal

Het eerste bezoek

We krijgen vaak de vraag: wanneer en op welke leeftijd? We houden een beetje de leeftijd aan van 3 jaar. Je kunt er eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Het belangrijkste is dat het kind went aan de tandarts, de omgeving. We moeten ten allen tijde voorkomen dat het eerste contact met de tandarts er een is uit noodzaak. De associatie van het tandarts bezoek met pijn moet ten zeerste worden vermeden. Iedere dag zien wij oudere patiënten, die een angst voor de tandarts hebben, veroorzaakt door een traumatisch eerste tandarts bezoek in een ver verleden. Handig is het om het kind mee naar een controle afspraak te nemen. Op een speelse manier beginnen wij dan met het tellen van de tanden of kiezen.

stipjes_horizontaal

De tandarts

Het behandelen van kinderen is een vak apart. Gelukkig krijgt iedere tandarts tijdens de tandheelkunde studie een speciale opleiding voor het behandelen van kinderen. Dat wil niet zeggen dat iedere tandarts er dan ook automatisch geschikt voor is. Je moet het als tandarts vooral leuk vinden, de tijd nemen en een vertrouwensband op bouwen. Het vereist een andere manier van communiceren. Er is geen plaats voor frustratie als het nu even niet gaat zoals je zou willen. Je moet nooit gehaast zijn en zeker niet omzet gedreven. Je moet bereid zijn een behandeling uit te stellen als je merkt dat het kind er nog niet klaar voor is.

Het kan voorkomen dat wij de ouder vragen om tijdens de behandeling in de wachtruimte te blijven. We zien nog wel eens dat een ouder zijn of haar angst voor de tandarts op het kind projecteert en daardoor de behandeling negatief beïnvloed.

Mocht blijken dat een kind te uitgebreid moet worden behandeld, waardoor behandeling te belastend dreigt te worden of als een kind onbehandelbaar is, dan kunnen wij het doorsturen naar een speciale behandelingsafdeling voor de kindertandheelkunde.

stipjes_horizontaal

De preventie Assistente

Om de gewenning vlot te laten verlopen en het kind bewust te maken van het gebit, word de preventie assistente ingeschakeld. Zij leert het kind poetsen en maakt het gebit schoon. Door middel van een rode kleurstof, die plak en etensresten kleurt, laat zij zien waar er beter moet worden gepoetst. Zij zal ook de ouders betrekken bij het schoonhouden van het gebit en de controle ervan.

stipjes_horizontaal

Kosten

Kindertandheelkunde zit in het basis pakket van de verzekeraar en de kosten worden tot het 18e jaar uitgebreid vergoed. Neem altijd even contact op met uw verzekeraar.

stipjes_horizontaal

Maak een afspraak

Maak direct een afspraak of bel 020 672 4747 voor meer informatie over de behandelingen.

stipjes_horizontaal