Donderdag 18 april, 2024

Kindertandarts Amsterdam

Kinderen houden er vaak niet van om naar de tandarts te gaan, terwijl het juist voor kinderen zo belangrijk is. Een kindergebit is namelijk veel vatbaarder en gevoeliger om gaatjes te krijgen, omdat doorbrekende tanden en kiezen nog niet volledig gemineraliseerd en uitgehard zijn. Gelukkig hebben we in Amsterdam bij Tandartspraktijk De ZuidAs kindertandartsen die het bezoek aan de tandarts zo leuk mogelijk maken. Neem contact op voor meer informatie over kindertandheelkunde bij Tandartspraktijk de ZuidAs of maak meteen een afspraak via onderstaande knoppen.

stipjes_horizontaal

Wat doet de kindertandarts?

Onze kindertandartsen behandelen het kindergebit: ze checken het op gaatjes en maken het grondig schoon. Zo ontdekken ze tijdig defecten in de aanleg van het glazuur en de aanwezigheid (of afwezigheid) van alle elementen. Ook geven ze advies geven over voeding en sturen het poetsen bij. Ouders denken namelijk vaak te snel dat de kinderen zelf wel kunnen poetsen, terwijl ze eigenlijk nog begeleiding nodig hebben. De kindertandarts helpt kinderen zich bewust te worden van hun gebit en geven u, indien nodig, ondersteuning bij de begeleiding van het tandenpoetsen.

Het belang van het melkgebit

Naast dat het vervelend en pijnlijk is om gaatjes te hebben, is het belangrijk om het melkgebit zo lang mogelijk intact te houden. Melktanden behouden namelijk ruimte voor het blijvende gebit. Als melktanden te vroeg verloren gaan, leidt dit later tot ruimtegebrek. Dit maakt ingrijpen als het kind ouder is door middel van een beugel noodzakelijk. Door regelmatig naar de kindertandarts te gaan, voorkomt u gaatjes in het gebit van uw kind en zullen de melktanden ruimte behouden voor het blijvende gebit.

Nursing bottle caries

Wanneer voor het eerst naar de kindertandarts?

Wanneer en op welke leeftijd moet uw kind voor het eerst naar de kindertandarts? Wij houden een beetje de leeftijd aan van 3 jaar, maar eigenlijk kunt u er niet vroeg genoeg mee beginnen. U kunt uw kind meenemen voor een simpele controle afspraak. Zo beginnen we op een speelse manier met het tellen van de tanden of kiezen.

Het belangrijkste is dat uw kind went aan de tandarts en de omgeving. Zo voorkomen we dat het eerste contact met de tandarts is uit noodzaak. De associatie van het tandartsbezoek met pijn moeten we namelijk ten zeerste vermijden. Iedere dag zien we oudere patiënten die een angst voor de tandarts hebben, wat vaak veroorzaakt is door een traumatisch eerste tandartsbezoek in een ver verleden. Door uw kind al vroeg te laten wennen aan de tandarts, wordt het geen enge ervaring en voorkomen we mogelijke angst voor de tandarts in de toekomst. Weet u niet zeker of het al tijd is om naar de tandarts te komen met uw kind? U kunt ons altijd bellen voor meer informatie, we beantwoorden graag uw vragen.

stipjes_horizontaal

Onze kindertandarts in Amsterdam

Het behandelen van kinderen is een vak apart. Iedere tandarts krijgt tijdens de studie een speciale opleiding voor het behandelen van kinderen. Dat wil echter niet zeggen dat iedere tandarts er dan ook automatisch geschikt voor is. Een tandarts moet het namelijk vooral leuk vinden, de tijd nemen en een vertrouwensband opbouwen. Het vereist een geheel andere manier van communiceren.

Bij onze praktijk werken alleen kindertandartsen met een passie voor kindertandheelkunde. Door jarenlange ervaring weten zij precies hoe ze het zo gemakkelijk mogelijk maken voor uw kind. Onze kindertandartsen worden nooit gefrustreerd als het even niet gaat zoals ze hadden gepland. Ze zijn nooit gehaast en altijd bereid een behandeling uit te stellen als ze merken dat uw kind er nog niet klaar voor is. Het kan voorkomen dat we u vragen om tijdens de behandeling in de wachtruimte te blijven. We zien nog wel eens dat een ouder zijn of haar angst voor de tandarts namelijk op het kind projecteert en daardoor de behandeling negatief beïnvloedt.

De preventie-assistente voor kinderen

Als de tandarts nog een te grote stap is, kunnen we ook de preventie-assistent inschakelen. Zo loopt de gewenning vlotter en maken we uw kind bewust van zijn gebit. De assistent leert uw kind poetsen en maakt het gebit schoon. Door middel van een rode kleurstof, die plak en etensresten kleurt, laten we zien waar er beter moet worden gepoetst. Ook betrekken we u bij het schoonhouden van het gebit en de controle ervan, zodat u uw kind thuis kunt begeleiden bij het poetsen.

Pas op voor zuigflescariës

Helaas zien wij nog vaak zuigflescariës, ook wel "nursing bottle caries" genoemd, voorbijkomen. Kinderen worden naar bed gestuurd met een flesje melk of met zoete inhoud, om ze makkelijker te laten slapen. Dit heeft echter een verwoestend resultaat, omdat er niet gepoetst wordt voor het slapengaan. Hierdoor ontstaan er gaatjes en andere beschadigingen aan het melkgebit, zoals in de afbeelding hieronder weergegeven. Poets dus altijd de tanden voor het slapengaan en geef geen flesje melk mee naar bed, hoe verleidelijk dat dan ook is.

Nursing bottle caries

Kosten kindertandarts Amsterdam

Kindertandheelkunde zit in het basispakket van de verzekeraar en de kosten worden tot het 18e jaar altijd vergoed. Neem voor de zekerheid altijd even contact op met uw verzekeraar voordat u langskomt voor de afspraak bij de kindertandarts.

Maak een afspraak

Heeft u vragen over onze kindertandarts in Amsterdam? Bel 020 672 4747 voor meer informatie over de behandelingen. Ook kunt u met uw kind langskomen om de sfeer te proeven en uw kind alvast kennis te laten maken met de praktijk. Maak via de knop hieronder online een afspraak.

stipjes_horizontaal

Het eerste bezoek

We krijgen vaak de vraag: wanneer en op welke leeftijd? We houden een beetje de leeftijd aan van 3 jaar. Je kunt er eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Het belangrijkste is dat het kind went aan de tandarts, de omgeving. We moeten ten allen tijde voorkomen dat het eerste contact met de tandarts er een is uit noodzaak. De associatie van het tandarts bezoek met pijn moet ten zeerste worden vermeden. Iedere dag zien wij oudere patiënten, die een angst voor de tandarts hebben, veroorzaakt door een traumatisch eerste tandarts bezoek in een ver verleden. Handig is het om het kind mee naar een controle afspraak te nemen. Op een speelse manier beginnen wij dan met het tellen van de tanden of kiezen.

stipjes_horizontaal

De tandarts

Het behandelen van kinderen is een vak apart. Gelukkig krijgt iedere tandarts tijdens de tandheelkunde studie een speciale opleiding voor het behandelen van kinderen. Dat wil niet zeggen dat iedere tandarts er dan ook automatisch geschikt voor is. Je moet het als tandarts vooral leuk vinden, de tijd nemen en een vertrouwensband op bouwen. Het vereist een andere manier van communiceren. Er is geen plaats voor frustratie als het nu even niet gaat zoals je zou willen. Je moet nooit gehaast zijn en zeker niet omzet gedreven. Je moet bereid zijn een behandeling uit te stellen als je merkt dat het kind er nog niet klaar voor is.

Het kan voorkomen dat wij de ouder vragen om tijdens de behandeling in de wachtruimte te blijven. We zien nog wel eens dat een ouder zijn of haar angst voor de tandarts op het kind projecteert en daardoor de behandeling negatief beïnvloed.

Mocht blijken dat een kind te uitgebreid moet worden behandeld, waardoor behandeling te belastend dreigt te worden of als een kind onbehandelbaar is, dan kunnen wij het doorsturen naar een speciale behandelingsafdeling voor de kindertandheelkunde.

stipjes_horizontaal

De preventie Assistente

Om de gewenning vlot te laten verlopen en het kind bewust te maken van het gebit, word de preventie assistente ingeschakeld. Zij leert het kind poetsen en maakt het gebit schoon. Door middel van een rode kleurstof, die plak en etensresten kleurt, laat zij zien waar er beter moet worden gepoetst. Zij zal ook de ouders betrekken bij het schoonhouden van het gebit en de controle ervan.

stipjes_horizontaal

Kosten

Kindertandheelkunde zit in het basis pakket van de verzekeraar en de kosten worden tot het 18e jaar uitgebreid vergoed. Neem altijd even contact op met uw verzekeraar.

stipjes_horizontaal

Maak een afspraak

Maak direct een afspraak of bel 020 672 4747 voor meer informatie over de behandelingen.

stipjes_horizontaal