Dinsdag 27 juli, 2021

Implantaten

stipjes_horizontaal

Verwijzing voor implantologische behandeling

Tandartspraktijk de ZuidAs verwijst al zijn patiënten die in aanmerking komen voor een implantologische behandeling naar Verwijspraktijk Amsterdam Zuid.

Introductie

Het verlies van tanden of kiezen kan het gevolg zijn van diverse oorzaken. Al met al is het een zeer vervelende en vaak traumatiserende gebeurtenis. Ook de locatie, waar het element verloren gaat, is van groot belang. Er zijn verschillende mogelijkheden om een gat in een tandenrij te herstellen. Het vervelende is dat de keuze vaak valt op het maken van een brug. Er moeten dan elementen omslepen worden die de brug moeten dragen. Als deze elementen nog gaaf zijn is het om slijpen niet wenselijk. Dan is een solitair implantaat de uitkomst.

In de gevallen dat er bijna geen tanden of kiezen meer zijn om daar een brug op te maken, gaat het streven naar het maken van een kunstgebit of gedeeltelijke/partiële kunstvoorziening. Het probleem met deze voorzieningen is dat er gezocht moet worden naar anker punten om ze aan vast te zetten. Het grootste probleem bij het totale kunstgebit is dat het niet vast zit. De beste oplossing is dan om in de kaak enkele implantaten te zetten zodat het gebit veel beter vast zit en er ook minder botafbraak is. Een bijkomend en vervelend verschijnsel van een kunstgebit.

Implantaten

stipjes_horizontaal

Implantaten

Implantaten worden gemaakt van titanium. Ze worden waar mogelijk in het kaakbot geplaatst. Het zorgt voor de basis van kroon en brugwerk en worden zeer succesvol toegepast bij kunstgebitten (klik gebit). Het grote voordeel bij vervanging van enkele tanden of kiezen is dat de omringende elementen op hun plaats blijven en niet migreren en dat bot afbraak wordt voorkomen. Bij gebruik van een kunstgebit is het tegengaan van bot afbraak nog belangrijker en zorgen implantaten voor het goed vastzitten van het kunstgebit. Het voorkomen van botafbraak is gewenst om de vorm en daardoor uitstraling van het gezicht te bewaren. De implantaten worden zeer goed door het lichaam geaccepteerd. Het succes mondhygiëne percentage is 96% waardoor dit een zeer betrouwbaar alternatief is.

Implantaten

stipjes_horizontaal

Toepassing van implantaten

Een implantaat kan pas worden geplaatst als het bot is volgroeid. Verder zijn er weinig beperkingen en kunnen implantaten tot op hoge leeftijd worden geplaatst. Er komen steeds meer mogelijkheden voor het plaatsen van implantaten. Het verlies van tanden en kiezen is niet alleen maar het gevolg van ouderdom. Elementen kunnen ook verloren gaan door ongelukken. Dit gebeurd vaak bij sporters of valpartijen. Verder zie je steeds vaker dat er wordt besloten tot verwijdering van een tand of kies omdat de zenuwbehandeling maar niet tot rust komt. Ook het verruimen van de mogelijkheden voor vergoedingen van verzekeringsmaatschappijen zorgt voor een makkelijker gebruik van implantaten. Met een goede mondhygiëne gaat een implantaat vele jaren mee.

stipjes_horizontaal

Contra-indicatie voor implantaten

  • Mondhygiëne
    • Hoewel implantaten en kronen niet verloren gaan door gaatjes, is verlies wel degelijk mogelijk. Bij en slechte mondhygiëne kunnen, net als bij natuurlijke tanden en kiezen, ontstekingen ontstaan. Deze kunnen uiteindelijk tot verlies lijden van het implantaat.
  • Roken
    • Roken is een negatief gegeven voor het plaatsen van implantaten. De rook vervuilt het plaatsingsgebied en de wondgenezing verslechterd. Een slechte doorbloeding kan leiden tot het niet vastgroeien van het implantaat in het bot.
  • Medicijngebruik
    • Patiënten met diabetes en hartafwijkingen krijgen diverse medicijnen toegediend die een goede wondgenezing in de weg kunnen staan. Echter met een goed contact tussen implantoloog en behandelend arts is het plaatsen van implantaten goed mogelijk.

stipjes_horizontaal

Problemen met implantaten

Ondanks het succespercentage van 96%, kan er altijd iets mis gaan. Het is altijd mogelijk dat een implantaat niet wil vast hechten in het bot. De mogelijkheid is dan om het te verwijderen en het te vervangen voor een dikker dan wel langer implantaat.

Heel belangrijk blijft een goede mondhygiëne. Het voorkomt allerlei vervelende ontstekingen. Patiënten zullen tijdens de behandeling niet veel voelen. Een goede verdoving zal zorgen voor de afwezigheid van pijn. Wel is het raadzaam om, als de verdoving uitwerkt, wat pijnstillers te nemen. Ook zullen gemiddeld 2 op de 10 patiënten last krijgen van zwelling en blauwe plekken. Dit ongemak zal binnen 1 tot 2 weken verdwenen zijn.

Wij kunnen een aanvraag voor u doen bij uw verzekeringsmaatschappij om te zien wat zij voor u kunnen doen en wat zij vergoeden.

stipjes_horizontaal

Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI)

Kijk voor meer informatie over implantaten op de website van NVOI (Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie).

NVOI Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie

stipjes_horizontaal