Endodontologie
- Verwijzing voor endodontologie
- Wat is endodontologie?
- Wortelkanaalbehandeling
- Hoe ontstaat ontstoken tandweefsel?
- Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?
- Veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen
Verwijzing voor endodontologie
Als u in aanmerking komt voor een endodontische behandeling, dan verwijzen we u bij Tandartspraktijk de ZuidAs door naar Verwijspraktijk Amsterdam Zuid.
Wat is endodontologie?
Endodontologie focust zich op het inwendige deel van tanden en kiezen: het wortelkanaal. Hier bevinden zich zenuwweefsel, bloedvaatjes en bindweefsel. Voor de specialisatie endodontologie is een meerjarige vervolgstudie nodig. Een endodontoloog beheerst diverse methodes en technieken om het wortelkanaal te behandelen of herbehandelen.
Wortelkanaalbehandeling
Tanden en kiezen hebben een kroon en een of meerdere tandwortels. De kroon is zichtbaar, de wortels zitten onder uw tandvlees en zijn dus onzichtbaar. In elke tandwortel loopt een kanaal: het wortelkanaal. In het wortelkanaal bevinden zich zenuwvezels en kleine bloedvaatjes. Dit levende weefsel noemt men ook wel pulpa. Bij ontstoken pulpa voert de endodontoloog een wortelkanaalbehandeling uit.
Hoe ontstaat ontstoken tandweefsel?
Ontstoken tandweefsel kan ontstaan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door tandbederf of een lekkende vulling. Ook een harde klap tegen uw tanden kan een aanleiding zijn. Een goede indicatie voor ontstoken tandweefsel is gevoeligheid van uw tanden of kiezen bij het drinken van koude of juist warme dranken. Ontstoken tandweefsel moet altijd verwijderd worden, want anders sterft het af. Of nog erger: de ontsteking breidt zich uit richting het kaakbot en zorgt voor het verliezen van tanden en kiezen.
Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?
De tandarts voert een wortelkanaalbehandeling uit in de onderstaande stappen, zodat u snel van uw klachten af bent.
Stap 1:
De tandarts maakt een röntgenfoto om te zien waar de ontsteking zich exact bevindt.
Stap 2:
De tandarts verdooft u plaatselijk, zodat u niets van de behandeling voelt. In sommige gevallen is verdoving niet nodig, omdat het tandweefsel al volledig afgestorven is.
Stap 3:
De behandeling begint zodra het gebied volledig is verdoofd. De tandarts maakt uw tand of kies open, waardoor het wortelkanaal bloot komt te liggen.
Stap 4:
De tandarts plaatst een rubberdam om de tand of kies droog te houden en reinigt het ontstoken gebied.
Vervolgens verwijdert hij het ontstoken tandweefsel volledig.
Stap 5:
Om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën achterblijven, desinfecteert de tandarts het wortelkanaal.
Stap 6:
Na de desinfectie plaatst de tandarts een fiber om het element te verstevigen en een mooie verbinding te realiseren tussen het kroongedeelte en de wortel.
Stap 7:
De tandarts plaatst een vulling of kroon om de holte op te vullen.
Stap 8:
De ontsteking is verholpen en uw tand of kies kan weer lange tijd mee.
Veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen
Kan een wortelkanaalbehandeling bij elke kies of tand uitgevoerd worden?
Een wortelkanaalbehandeling kan soms niet uitgevoerd worden vanwege bijkomende problemen. In dat geval dient de tand of kies te worden verwijderd. Een verwijderde tand of kies kan vervangen worden door bijvoorbeeld een brug. Bespreek de mogelijkheden gerust met onze tandarts.
Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?
Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, waardoor de behandeling niet pijnlijk is.
Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?
Soms hebben tanden één wortel, maar ook vaak meerdere. De duur van een wortelkanaalbehandeling hangt samen met het aantal te behandelen wortelkanalen. De tijd van de behandeling varieert daarom tussen de 30 en 90 minuten.
Geeft de wortelkanaalbehandeling napijn?
Een wortelkanaalbehandeling kan napijn geven. Vaak houdt dit niet langer dan enkele dagen aan. Napijn is goed te onderdrukken met pijnstillers.